Verwachte levensduur van uw matras

De levensduur van een matras is afhankelijk van een flink aantal factoren. Allereerst de afkomst: waar is het gemaakt en met welke kwaliteit materialen en grondstoffen. Ieder materiaal, van koudschuim tot binnenvering, en ook alle soorten bekleding zijn verkrijgbaar in zeer veel verschillende kwaliteiten. Het probleem is dat dat aan de buitenzijde vaak niet te zien is. Een goed en betrouwbaar adres is dan van belang.
Een in Nederland vervaardigd matras geeft deze zekerheid al voor een groot deel. Maar dan nog zijn de gekozen materialen en vakmanschap van groot belang. Over het algemeen gaat een matras bij permanent gebruik (tot 8 uur per nacht) ongeveer 10 tot 12 jaar mee. Als u het matras regelmatig (1 keer per maand) van hoofdeinde naar voeteneinde draait en zo ook met de andere kant, dan rekt u de levensduur met 2 jaar, omdat het matras dan beter verdeeld slijt.

Wat beïnvloed de levensduur van een matras?

  • Vocht: een hoge luchtvochtigheid in het slaapverblijf is een boosdoener voor uw matras
  • Ventilatie: een goede ventilatie helpt het matras ademen
  • Bodem/matrasdrager: een goede, liefst verende ondersteuning voor het matras is belangrijk
  • Gewicht van slaper: bij een groter gewicht, slijt het matras sneller
  • Postuur van slaper: bij een langer persoon met hetzelfde gewicht gaat het matras langer mee omdat het gewicht verdeeld is over de lengte
  • Zitten/lezen op bed: bij lezen en zitten op bed is de druk op een kleiner gebied verhoogd, wat invloed heeft op de levensduur/kuilvorming

Uiteraard is ieder mens uniek en ook zijn of haar slaapgewoonten. Iedereen heeft een ander huis met elk hun eigen omstandigheden. Warm, koud, goed geventileerd of niet, veel temperatuurverschillen met het wisselen van de jaargetijden, bent u warm aangelegd of juist een koukleum, alles heeft invloed. We helpen u graag om tot een juiste beslissing te komen.

Persoonlijk contact

Bereken jouw matras op maat Prijs berekenen